332 poze   62702 vizite

A Cum trebuie sa arete un voltat_Hogj kel nezen ki egj pava galamb

Porumbei Rotati (Voltati)

Originea: porumbeii rotati au fost selectionati in Anglia.

Capul: relativ mic, alungit; este nemotat cu fruntea putin bombata, usor ridicata fata de linia ciocului si ceafa mult arcuita.

Ochii: brun inchisi la porumbeii albi cu coada colorata si capaciti la cei cu penaj unicolor si codalbi; ochii sunt albi.

Geana: putin pronuntate, alb-galbene si netede.

Ciocul: lung, subtire si drept, indreptat in jos; este negru la varietatile negri si vinete, alb la varietatea alba si de culoare deschisa la celelalte varietati.

Narile: alungit-cordiforme, despartite netede si albe.

Gatul: lung, recurbat la fel ca gatul unei lebede, lasat mult pe spate cu o tremurare nervoasa caracteristica si cu barbia adanc scobita. In pozitia numita "de parada" capul este plasat mai jos decat varful pieptului, pe nuca sau pernita formata din penele bogate supracodale.

Pieptul: bombat, purtat foarte sus si spinarea concava, lasata pronuntat in jos spre coada dau trunchiului o directie aproape verticala.

Abdomen: cu directie oblica este bogat imbracat in penaj.

Aripile: lungi si drepte sunt strans lipite de corp cu varfurile purtate sub coada (trenate).

Coada: aproape circulara, formata dintr-un mare numar de 32-42 rectrice lungi si foarte late asezate pe 2-3 randuri circulare. In pozitie de parada coada este tinuta vertical, intinsa in forma de disc, iar cele doua rectrice marginale ating usor pamantul. Patrimea externa a rectricelor are lama destramata sau frezata facand ca penele sa para si mai late. Penele subcodale si supracodale, ultimele formand nuca sau codita (coada nucata), sunt bogat dezvoltate. Glanda uropigiana lipseste.

Picioarele: mijlocii spre scurte si neincaltate. Porumbeii voltati merg intotdeauna pe varful degetelor.

Penajul: in general foarte bogat, indesat si lipit de corp. Sunt porumbei cu bune aptitudini de incubatie si crestere a puilor. Fecudintatea lor poate fii marita prin taierea rectricelor de la margine cozii.

Culoare si desen: porumbeii voltati pot fi unicolori albi, negri, galbeni si rosii; dungati pe vanat si pe argintiu (bragagiu); guti, capaciti, codalbi si albi cu coada colorata in culorile amintite mai sus. ASPECTE GENERALE
Porumbelul voltat a aparut cu mai mult de 2000 ani inainte de Hristos, fiind atestat documentar in tinuturile asiriene. In jurul anului 1600, aceasta rasa era raspandita si in Europa. In prezent s-a elaborat un standard unitar pe plan mondial.
Dimensiunile corporale: Greutatea=350-370 g; Lungimea totala = 36-38 cm; Lungimea ciocului = 17-18 mm; Anvergura aripilor = 67-70 cm; Perimetrul toracic = 25-26 cm; Lungimea cozii = 12-15 cm; Lungimea picioarelor = 8-9 cm.

STANDARD
IMPRESIE GENERALA: porumbelul se remarca prin coada sa bogata in pene cu aspectul unei farfurii, purtata vertical. Tinuta sa este mandra, are capul nemotat, picioarele neincaltate.
CAPUL: mic, fin, nemotat.
OCHII: luminosi, vioi, limpezi, culoarea lor difera in functie de cea a penajului.
GENELE: cat mai fine posibil.
CIOCUL: subtire, de lungime medie, mandibula superioara este putin curbata la varf.
NARILE: mici, fine si pudrate.
GATUL: subtire, curbat, se ascute pe masura ce se apropie de cap. Lungimea gatului este proportionala cu cea a spatelui, astfel incat da posibilitatea capului sa se odihneasca lipit de pernuta si in mijlocul ei.
CORPUL: are forma rotunda, ca o minge, din orice directie ar fi privit. Pozitia corpului este verticala in pozitie de parada. Pieptul este rotunjit, curbat. Spatele este putin scobit in mijloc. Crupionul este puternic, de marime suficienta pentru a tine in echilibru coada.
ARIPILE: sunt purtate strans lipite de corp. Incheieturile aripilor sunt ascunse de penajul pieptului, evidentiind forma rotunda a corpului. Remigele primare ating penele cele mai de jos ale cozii, fiind purtate sub aceasta, varfurile aripilor aproape atingandu-se.
COADA: este alcatuita dintr-un numar foarte mare de pene, insa numarul lor nu este un indiciu relevant al valorii. Trebuie purtata vertical. Privita din fata ea trebuie sa se ridice cat mai sus peste linia pieptului. Privita din spate coada reprezinta suprafata unui arc de cerc, din care lipseste un mic sector din partea de jos.
Pernutele = reprezinta de fapt penele supracodale si subcodale. Acestea trebuie sa fie dese, acoperind bine tijele rectricelor. Penele supracodale ajung in lungime pana la jumatatea penelor mari din coada. Cele subcodale sunt moi, alcatuind o formatiune cu aspect circular.
PICIOARELE de lungime medie, corect pozitionate, drepte, cu degete mici, fine si curate. Culoarea picioarelor este rosie la toate exemplarele. Sunt acoperite cu pene pana la genunchi.
PENAJUL curat, ingrijit, des si strans lipit de corp.
TINUTA SI DEPLASAREA: porumbelul trebuie sa se deplaseze mergand pe varful degetelor, cu gatul lipit de spate, iar capul lipit de pernuta. pieptul este purtat mai sus decat linia crestetului capului, pozitia trunchiului fiind verticala. Penele cozii se afla intr-un plan perpendicular pe planul podelei.
CULOAREA: porumbeii voltati prezinta o varietate mare de culori ( de baza sau diluate) si combinatii ale acestora.
Unicolorii:
-albi: ochii trebuie sa fie negri, genele alb-roz, ciocul si unghiile albe.
-negri: culoarea este negru funigine, cu un luciu metalic verde-rosu, mai ales pe gat si piept; ochii albi sau oranj, cu gene inchise; ciocul si unghiile negre.
- albastri: culoarea este albastru-gri, mai inchisa pe gat si cap. Aripile prezinta doua dungi negre, paralele. Negre sunt si varfurile penelor din coada.
- argintii: dungile de pe aripi si varfurile penelor din coada trebuie sa fie colorate cafeniu deschis; ochii albi sau oranj; ciocul si unghiile deschise la culoare.
- rosii: culoarea trebuie sa fie intensa ( fara tendinte spre argintiu,sau albastru) cu un luciu metalic rosu-verzui pe gat si corp; ochii albi; genele alb-roz; ciocul si unghiile deschise.
- galbeni: culoarea este intensa, spre auriu; ochii albi; genele alb-roz; ciocul si unghiile albe.
- cafenii.
Combinatii de culori:
- albi cu pete negre: petele se intind si pe remigele primare ca si pe rectrice; raportul este 50% pe fiecare culoare.
- albi cu coada colorata ( albastra, neagra, rosie, etc).
- porumbei cu penajul corpului colorat iar coada alba.
- albi cu capacele aripilor colorate.
- albi cu capacele aripilor si coada
colorata.
DEFECTE GRAVE: coada mica, atarnata, coada sub forma de palnie, picioare strambe, tinuta necorespunzatoare.
[1]
[1]
[3]
[3]
2]
2]
[4]
[4]
5]
5]
6]
6]
1
1
1
1
1
1

Comentarii album • 1
Nume:



anonim
pitza 2 February 2013  
ssuperbi sa va traiasca
Răspunde Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.